Barnarbete i bomullsindustrin

http://www.svtplay.se/video/1522901/barnarbete-i-bomullsindustrin?tab=program&sida=2
 
Det är så lätt att säga att det inte spelar någon roll, och det finns så många argument som är likgiltiga och ignoranta. Som att en enstaka individ inte kan göra skillnad, eller att det krävs politiska åtgärder för att tackla så omfattande problem som utnyttjandet av barn i länder som t.ex Mali, Burkina Faso och Elfenbenskusten (som tas upp i dokumentären). Eller att barnarbete kommer existera oavsett vad som händer med en specifik bransch, eller vilka åtgärder som än sätts in i vissa länder. Att ansvaret inte ligger på dig och mig, eller Sverige, eller västvärlden. Att ansvaret inte ligger på någon alls. Att det måste få ta sin tid.
 
Vi måste alltid jobba med att syna argument som dessa, även om de ibland kan stämma. Självklart krävs det politiska åtgärder för att motarbeta barnarbete. Självklart krävs det mer än att just du, just idag, avstår från att köpa just det där plagget. Men att detta skulle betyda att du struntar i att avstå från att köpa just det plagget, då uppstår en skevhet och en verklighetsfrånvändning.
 
Det är vår skyldighet att öppna ögonen för de direkta konsekvenserna av vårt konsumtionssamhälle. Oavsett politisk ståndpunkt och oavsett på vilket sätt man tycker att problemet ska hanteras. Det viktigaste är att varje konsument är medveten om hur historien bakom tröjan hen har på sig kan se ut. Lika fruktansvärt som utnyttjandet av barn är, lika ofattbart är det att många i västvärlden, med sina privilegier och den kunskap som finns att hämta, inte har någon aning, eller vill ha någon aning om, masskonsumtionens många baksidor.
0 kommentarer